perjantai 8. helmikuuta 2008

Onko meillä halipula ???

Oletteko huomanut miten paljon nykyaikana halitaan, vieraampiaki ihmisiä, ..hyvänpäiväntuttuja...(en tarkoita sitä ulkomailta tulutta tervehtimistapaa) Ristiriitaisin tuntein katselen sitä..kun joka kokoontumisessa kohdattaessa tuttava, vieraampikin, niin halataan, vaikka tottakai halaan takaisin. Vaan en itse osaa ,uskalla, tohdi aina tehdä aloitetta, jotta se kävisi, tuntuisi sponttaanilta, luontevalta . Se vaatti minulta ajatuksen että nyt menen ja halaan tuota ystävää (en niinkään sitä hyvänpäiväntuttua). Se ei aina ole niin helppoa,vaikka joskus niin haluaisinkin..


Olessani kahdentoista ja odotin tavan mukaan äitiäni töistä kotiin, kun hän tuli oli minulla tapana rynnätä kaulaan ja antaa suukko poskelle, olihan hän minun rakas äitini jota olin odottanut kokopäivän kotiin tulevaksi. Sitten yhden kerran, liekö äiti tavallista väsyneenpi tai jotain, hän sanoi"ei isot tytöt enää halaa ja suukottele"...ei ole soveliasta... äitini eli lapsuutensa ajassa missä omia vanhempiaankin piti teititellä..harvoin tohti halia.
Olen huomannut tämän pidättyväisyyden ja hämmennyksen muillakin ja asiasta keskustellessa ovat syytkin olleet paljolti samoja..Äitini lähdettyä, olen ottanut tavaksi halata tätiäni tavatessamme. Huomaan miten hänkin joskus ensin hätkähtää, mutta halii sitten.
Vaikka vanhemman ikäpolven edustajat eivät ehkä kaikki halaakkaan niin luontevasti, eivät he silti ole kylmiä tai tunteettomia. Heille on opetettu toisin.

Mistä johtuu tämä ylenpalttinen halaaminen nykyaikana? Luulisimpa että "rajojen aukeamisesta" eli tapoja jos toisiakin otetaan ulkomailta, siinä missä vieraskielisiä nimiäkin, No eipä siinä nyt mitään. Tuntuu vaan jotta omat , monta sukupolvea käytössä olleet arvot ja tavat hukkuvat tähän nuorison kyltymättömään uudistuksen haluun ja mailman hälinään.


Toivon silti että nuoret pitävät tapaa yllä. Mehän pian poistumme kaikkine sukupolviamme rasittavine ennakkoluuloinemme ja pelkoinemme ja tämä rohkea estotton sukupolvi valtaa tilaa . Joka sukupolvessa löytyy hyviä ja huonoja puolia. Tämä nykyaikainen ylenmääräinen "moi, hei" ja muut tuttavalliset tervehtimis tavat ja se että sinutellaan estoitta jokaista, sekä yhdistää että repii meitä. Se että sinutellaan selvästi vanhempaa henkilöä, en oikein tiedä, onko se hyvä vai huono asia? Toisaalta se yhdistää"hei ollaan kaikki yhtä suurta perhettä mitä sulle tulisi"

"Halaaminen viestii ystävyyttä ja läheisyyttä. Silti kaikkien läheistenkään ihmisten kanssa ei ole tapana halata. Halauksiin tottumattomasta ne saattavat tuntua tungettelulta, väkinäisiltä ja tarpeettomilta. Virtuaalihalit on onneksi helppo poistaa, jos ne alkavat ahdistaa. Klik vain."

Ei kommentteja: